Open/Close Menu Адвокатска кантора в София
Как да проверя има ли заведено дело срещу мен

Едва ли някой тръпне от желание да получи призовка за дело, за което дори не е подозирал, че е заведено. Съвсем естествено е в такъв момент, ако нямате предишен опит с други дела, да се чудите какво да правите, когато има заведено дело срещу вас.

Ето защо трябва да сте максимално информирани и да знаете как да реагирате. Навярно четете тази публикация, защото имате подозрения, че конкретно лице може да заведе дело или иск срещу вас. Основният начин, по който можете да разберете дали това е факт, е чрез призовка, която ще получите по пощата.

В следващите редове ще се фокусираме върху всичко, което трябва да знаете, когато е заведено дело срещу вас, какви са начините да разберете дали има такова дело и какво трябва да предприемете.

Призовка

Обикновено няма нужда да проверявате дали има заведено дело срещу мен. Колкото и да не ви се иска, няма как да не разберете това. Ще получите призовка на постоянния си адрес. Призовката е официално съобщение, с което определено лице се уведомява, че трябва да се яви в съдебна зала на определена дата и час.

Всяка страна в делото може да получи призовка, без значение дали е ищец, жалбоподател, ответник, обвиняем. Дори и призованият да не може да получи призовката си, тя може да бъде връчена на друго лице, което поема задължението да му я връчи.

В призовката се съдържат името и адресът на призования, детайли относно делото, заради което е изпратена призовката, датата и часа на заседанието и последиците от евентуалното неявяване в съдебната зала.

Справка

Както споменахме, няма как едно лице да бъде осъдено, без да бъде уведомено, че срещу него е заведено дело. Ако все пак искате сами да проверите дали иск или наказателно дело е активно, можете да направите справка в съда чрез адресната си регистрация. При подобна проверка се изяснява дали става дума за образувани исково или заповедно дело.

Има някои в случаи, при които конкретно лице не е разбрало, че е осъдено. Въпреки че такива ситуации не са чести, трябва да изясним какво би могло да доведе до такава.

Основната причина, поради която някой може да бъде осъден, без да разбере, е да не получи призовката. Тогава обаче може да поиска отмяна на решението на съда, ако е било лишено от възможността да присъства на заседанието или изобщо не е знаело, че ще такова заседание ще се състои.

Има някои особени случаи, в които връчването на призовка се извършва по нетрадиционни начини. Ако живеете в населено място, където няма районен съд, призовката може да ви бъде връчена от кмета. Някои призовки могат да бъдат връчвани и по електронен път.

Това, което е необходимо да знаете, е, че при получаване на призовката трябва да се подпишете на разписка, която се връща в съда. В случай, че сте страна по определено дело, към призовката се добавят и документите, свързани с него.

Как да проверя има ли заведено дело срещу мен – информирайте се подробно

Съвсем естествено е да не сте запознати с някои особености, когато става дума за заведени срещу вас дела. Затова е препоръчително подробно да се информирате и да знаете какво да предприемете в такива ситуации. На сайта на адвокатска кантора TML-Consult.bg можете в детайли да се информирате в детайли за още много други правни проблеми.

Добавяне на коментар:

*

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

call us icon