Open/Close Menu Адвокатска кантора в София
Офшорни фирми

Без съмнение сте чували по медиите да се говори за определени лица, които имат връзки с офшорни фирми. Обикновено тази връзка не е представена добра светлина, като причините за това са напълно основателни – много хора използват тези компании за укриване на данъци и пране на пари, спечелени по незаконен начин.

Това не значи обаче, че офшорките задължително се използват хора, които постъпват неморално. Те са чудесен начин за оптимизиране на данъците, като същевременно се поддържа конфиденциалност и се намалява риска от високо ниво на бюрокрация.

В тази публикация ще се опитаме да отговорим на най-често задаваните въпроси около офшорните зони – наистина ли са убежище за приходите от престъпна дейност или са добър начин за оптимизация на данъците.

Офшорни фирми – какви услуги предлагат

Двете основни услуги, които тези фирми предлагат, са оптимизирането на данъци и поддържане на анонимност, като към тях може да се прибави и по-лесното регистриране на фирма.

Офшорните зони могат да бъдат както цели държави, така и отделни юрисдикции. В Европа има няколко страни, които имат статут на офшорни зони. Някои от тях са Малта, Люксембург, острови на Великобритания и други. Всяка зона има своите особености и предлага различни услуги.

Офшорни фирми

Офшорните зони неслучайно са наричани „данъчен рай“. Бихме могли да кажем, че причината за това не са само ниските данъци, но и фактът, че офшорните фирми обикновено се намират намират на екзотични острови.

Едно от най-големите предимства на оптимизирането на данъци е възможността за създаване на данъчна конкуренция. В много страни държавната администрация не функционира достатъчно ефективно, а това пречи на много хора да управляват бизнеса си. Това е ѝ причината да се обръщат към офшорните компании.

Това обаче може да бъде стимулиращо за институциите в конкретна държава да се стремят към по-добри данъчни правила, за да не прогонват гражданите си. Съвсем логично е предприемачите да не искат да участват в корупционните схеми на едно правителство.

Както всяко друго нещо обаче, регистрация на офшорна фирма има и негативна страна. Те се използват от немалко хора, които се занимават с престъпна дейност и търсят начини за укриване на данъци или изпиране на пари.

Голяма част от хората си мислят, че щом искаш да скриеш самоличността и богатството си, значи, че бизнесът ти е незаконен. Истината обаче не е черно-бяла. Не е задължително да афишираш своите бизнес дейности, за да докажеш, че те са легални.

Съвсем нормално е за един предприемач да иска да запази за себе си бизнеса си, като по този начин го предпази от зложелатели, които искат да му навредят.

В заключение за офшорните фирми

Трудно бихме могли да изберем страна и да кажем дали офшорните фирми са средство за бизнесмени, които ценят честно спечелените пари и бизнеса си, или са инструмент за незаконни финансови операции.

Колкото и добре да звучи, не можем просто да се доверим на добросъвестността на хората, които използват услугите на офшорните компании. Големият обществен интерес е напълно естествен – хората имат правото да настояват за повече прозрачност, за да се избягват незаконни финансови схеми, но не бива да се пренебрегва и правото на хората да защитят това, което с усилия са изграждали години наред.

call us icon